Quo vadis datacentermarkt

Frankfurt, Duitsland, 14 juni 2016 - De exploitant van datacenter maincubes GmbH en een van zijn partners, Art-Invest Real Estate, hebben de markt voor datacenters in Duitsland gecontroleerd en komen tot de conclusie dat deze veel groeipotentieel heeft, maar ook dat investeren in vastgoed voor datacenters een zeer lucratieve markt vormt.

De stroomdichtheid geeft aan hoeveel kilowatt per vierkante meter in een datacenter infrastructureel voor gebruik kan worden aanhouden. Waar tussen 1970 en 1990 slechts tussen 200 en 300 watt per vierkante meter erkend waren, zijn het er in 2015 tot wel 2000 watt. In Duitsland zijn er uitstekende groeiperspectieven, omdat datacenters tegenwoordig de kern van de digitale infrastructuur vormen. Ze zijn een conditie voor de vele ontwikkelingen op het gebied van technische vooruitgang. Momenteel beslaan datacenters in Duitsland een oppervlak van ca. 2,65 miljoen vierkante meter, waarvan ongeveer 500.000 vierkante meter op de verhuurmarkt wordt aangeboden. De rest wordt door bedrijven intern geëxploiteerd. Daarmee is Duitsland nu al de grootste colocation-markt in Europa. Voor Duitsland is tot het jaar 2020 nog een extra groei van 3,14 miljoen vierkante meter voorspeld. Cloud Computing, Internet of Things, Industrie 4.0 en Big Data zijn de belangrijkste groeifactoren. Deze zullen in Duitsland voor een datagroei tot het vijfvoudige (1,1 zetabyte) zorgen. De groei van het oppervlak voor datacenters zal leiden tot een toekomstig tekort, ook wanneer de verdere ontwikkeling van IT-technologieën zoals hogere datadichtheid wordt meegenomen. Alleen al vanuit dat gezichtspunt belooft de datacentermarkt uitstekende vooruitzichten voor exploitanten en institutionele beleggers.

"Bedrijven zullen in de toekomst om technische redenen en veiligheidsvereisten meer op externe datacenters moeten vertrouwen. Ook vanuit financieel oogpunt zijn externe datacenter voor vele bedrijven steeds vaker zinvol. Bovendien zijn datacenters in Duitsland zeer in trek. De veilige verbinding met het wereldwijde internet, de veilige geologische ligging, de stabiele economie in combinatie met "Made in Germany" zijn enkele argumenten voor ondernemingen. Wij signaleren ook een trend dat Europese en internationale ondernemingen kiezen voor Duitse exploitanten van datacenters met een internationaal karakter. Volgens ons is de markt nog relatief jong en biedt deze uitstekende kansen voor exploitanten en beleggers ", verklaart Albrecht Kraas, CTO van maincubes.

Back to Overview

 

maincubes B.V.
Capronilaan 2
1119NR Schiphol Rijk